Page background image

Всезнаючий, Всюдисущий, Всемогутній

Чесноти Бога підпорядковані Його любові і мудрості.

Перед тим як відкрити в Біблії історію із 2-ої книги Царів та зосередитися на трьох чеснотах Бога, ви можете запитати:

ПИТАННЯ: Якими рисами характеру батько відрізняється від матері?

У відповідь ви можете почути кілька варіантів. Підсумуйте: «У Бога теж є особливі якості: Всезнаючий, Всюдисущий та Всемогутній. Цим Він повністю відрізняється від будь-якого творіння!» В обраній історії із Біблії можна побачити одразу цих три чесноти Бога. Записана вона у 2 Царів 6:8-23.Мова у ній йде про Божого пророка Єлисея. Важливо розуміти, що в самому пророку ніякого чуда не було, але причиною всіх надприродних проявів є Сам Бог, з яким Єлисей перебував у близьких стосунках. При спільному вивченні намагайтеся динамічно переказати ці три епізоди.

ІЛЮСТРАЦІЯ: Три історії про Єлисея можна обіграти й у вигляді трьох коротких постановок. Батьки можуть читати вголос слова автора, а діти грати свої ролі «по ходу» читання.

Всезнання Бога

У першій історії ми дізнаємося, що Всезнаючий Бог відкривав Своєму пророку найпотаємніші думки царя Сирії:

«Сирійський цар воював з Ізраїлем. І радився він зо слугами своїми, говорячи:
– На такому-то й такому-то місці розташується мій табір.А Божий чоловік послав до ізраїлевого царя, говорячи:
– Стережися переходити оце місце, бо там сходяться сиріяни!І послав Ізраїлів цар до того місця, про яке говорив йому Божий чоловік та остерігав його; і він стерігся там не раз і не два.І сильно занепокоїлося серце сирійського царя про ту річ, і він покликав своїх слуг та й сказав до них:
– Чи не розповісте мені, хто з наших зраджує перед ізраїльським царем?
– І сказав один із його слуг: «Ні, пане мій царю, це не наш, а це Єлисей, той пророк, що в Ізраїлі, доносить ізраїлевому цареві ті слова, що ти говориш у спальні своїй».

Отже, Бог і сьогодні знає все, а це означає, що і всі думки людських сердець.

Всюдисущість Бога

У другому епізоді ми читаємо про слугу, який не знав того, що твердо знав пророк Єлисей: Бог на всякому місці невидимо перебуває поруч зі Своїми людьми:

«А він відказав:
– Ідіть, і подивіться, де він, і я пошлю й візьму його! І донесено йому, кажучи:
– Ось він у Дотані!
І послав він туди коні, і колесниці та військо. І прийшли вони вночі й оточили те місто. А слуга Божого чоловіка встав рано і вийшов, аж ось військо оточує місто, і коні, і колесниці!
І сказав його слуга до нього:
– «Ох, пане мій, що будемо робити?»
А той відказав:
– «Не бійся, бо ті, що з нами, численніші від тих, що з ними».І молився Єлисей і говорив:
– «Господи, розкрий йому очі, і нехай він побачить!» І відкрив Господь очі того слуги, і він побачив, аж ось гора повна коней та огняних колесниць навколо Єлисея!»

Отже, якою би далекою нам не здавалася Божа присутність, Всюдисущий близький до нас, аби надати своєчасну допомогу і захист.

Всемогутність Бога

Третій епізод відкриває нам всемогутність Бога, який «вимикає» зір у всієї сирійської армії:

«І зійшли сирійці до нього, а Єлисей помолився до Господа й сказав:
– Удар цей люд сліпотою! І Він ударив їх сліпотою за Єлисеєвим словом. І сказав до них Єлисей:
– Це не та дорога й не те місто. Ідіть за мною, й я проведу вас до того чоловіка, якого ви шукаєте. І він завів їх у Самарію.
І сталося, як прийшли вони до Самарії, то Єлисей сказав:
– Господи, відкрий оці очі, і нехай вони побачать! І Господь відкрив їхні очі, і вони побачили, аж ось вони в середині Самарії! І сказав Ізраїлів цар до Єлисея, коли побачив їх:
– Чи повбивати їх, чи повбивати, мій батьку?
А той відказав:
– Не вбивай!
– Чи ти повбиваєш тих, кого ти взяв до неволі своїм мечем та своїм списом? Поклади хліб та воду перед ними, і нехай вони їдять та п’ють, і нехай ідуть до свого пана.І справив цар для них велику гостину, і вони їли й пили; і він відпустив їх, і вони пішли до свого пана. І сирійські орди вже більш не входили до Ізраїлевого Краю» (2 Цар. 6:8-23).

Отже, тільки одному Богу підвладні всі закони всесвіту, включаючи процеси людського тіла. Бог і сьогодні здатний робити все, що відповідає Його благим цілям.

Які ще висновки ми можемо зробити з цієї історії?

  • Вона завершується тим, що Божий пророк Єлисей не захотів винищити ворогів, але вважав за краще нагодувати їх. Цим Святе Письмо підкреслює, що Божі чесноти (всезнання, всюдисущість та всемогутність) підпорядковані Його любові та мудрості.
  • Бог використовував ці обставини, аби навчити Своїх уроків і слугу Єлисея, і сирійців, і ізраїльського царя. Так само Він може чинити з нами сьогодні.
  • Думка про те, що сила Бога підпорядкована Його мудрості, допомагає нам знайти правильну відповідь на відомий парадокс «великого каменю»:

    якщо Бог Всемогутній, чи може Він створити камінь, який Сам не підійме?

    Мислитель і філософ Аверроес (Averrhoes) виcловив цей парадокс, і у своїх роздумах ні до яких висновків так і не дійшов. Але Біблія дає нам відповідь на нього: оскільки всемогутність Бога підпорядкована Його мудрості, Він ніколи не буде створювати нічого, що буде суперечити Йому і Його природі. У такий же спосіб ми можемо відповідати на подібні провокаційні питання. Відповідаючи на питання Аверроеса, зазначимо: Бог не буде створювати такий камінь, «круглий квадрат» і так далі.

  • Всемогутність, всезнання і всюдисущість Бога цілком підпорядковані Його любові та мудрості. Якби це було не так, то безконтрольна Божа сила, подібно урагану, була би найбільш руйнівною силою у всесвіті! Це благо і щастя для нас, що Божа всемогутність знаходиться на службі у Божої любові.

    МОЛИТВА: поклоніться Богу, розмірковуючи про Його всюдисущість, всезнання і всемогутність. Подякуйте Йому за те, що ці чесноти підпорядковані Його любові.

    Схожі публікації

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі