Page background image

Еммануїл

Постійно. Невидимо. Поруч з тобою.

Якщо ви коли-небудь були у Франції, то напевно зауважили одну особливість. Там маленькі діти всюди носять із собою дуду. Дуду – це іграшка для малюків із перших днів життя, як правило, зроблена у формі хусточки із головою м’якої іграшки. Дуду (франц. «Doudou») дослівно означає м’якийм’який. Батьки купують її дитині один раз і на все життя. А в дитячому садочку малюка можуть навіть не прийняти, якщо він не має дуду, оскільки вихователі знають, що у цьому випадку дитина може перестати спати, їсти і взагалі радіти!

ПИТАННЯ: Як ви думаєте, для чого дитині потрібна дуду?

Основне її призначення – замінити маму на час її відсутності. Дуду заспокоює дитину, коли та хвилюється. Цікаво зауважити, що подібні іграшки поширені й в інших країнах світу: в Ізраїлі вона називається «хефец маавар», у США – «security blanket», в Англії – «comforter», що перекладається як «утішитель». У слов’янських країнах цю іграшку іноді називають дудушонком. Про що це свідчить? Дітки різних країн світу схожі в одному – кожному з них потрібно, аби мама була постійно поруч.

ПИТАННЯ: Чи може дуду повністю замінити маму?

Звичайно ж ні, лише тимчасово! Але іноді так трапляється, що дуду стає для дитини навіть важливішою за маму. Деякі діти настільки прив’язуються до своєї іграшки, що вже не можуть ні їсти, ні спати без неї, навіть коли йдуть до школи.

Роздуми про дуду нагадують мені про взаємини з Богом. Він – наш Отець, а всі люди – Його діти. Бог бажає, щоби вони всі мали таку саму близьку дружбу з Ним, як у дитини з мамою. Коли народився Ісус Христос, Його назвали цікавим ім’ям – Еммануїл:

«Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог» (Мт. 1:23).

Це ім’я означає те, що для кожного з нас є таким важливим: «Бог поруч». Він знає, наскільки для нас необхідна Його присутність! Як маленькій дитині потрібна поруч мама, так кожному із нас потрібно, аби поруч був живий Бог. Ісус Христос для цього і прийшов, щоби по-справжньому втішити людей і позбавити їх від усіх гріхів та страхів.

Але у нас є проблема. Замість того, щоби звертатися до нашого Бога Еммануїла, ми часто шукаємо собі «дуду»! Коли стає сумно, хтось заспокоюється тим, що бере в руки планшет, хтось дивиться фільм або йде гуляти. Але ця «дуду» не втішить по-справжньому, як це зробить Бог.

Восьмирічний хлопчик Денні зі штату Каліфорнія у домашньому завданні на тему «Поясни Бога» написав так: «Якщо ти не віриш у Бога і ти атеїст, то тобі буде дуже самотньо, бо твої батьки не можуть бути з тобою скрізь і завжди, наприклад, у таборі. А Бог може. Добре знати, що Він десь поруч, коли тобі страшно у темряві, або якщо ти не вмієш плавати, або тебе великі хлопці кинули на глибину».[1]

МОЛИТВА: можете подякувати Богу за те, що Він завжди знаходиться поруч з нами, навіть коли немає батьків. Він близько, навіть коли ми Його не бачимо і не відчуваємо. Можна сповідатися перед Ним у тому, що намагаючись утішитись, ми часто шукаємо не живого Еммануїла, а своїх «дуду».

_______________
[1] Поясни Бога [Електронний ресурс]. – URL: http://prochurch.info/index.php/news/more/16117 (дата звернення: 23.12.2009).

Схожі публікації

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог» Мт. 1:23.
Категорія: Е
Біблійний текст:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі