Page background image

Яскравий

У яскравому світлі Бога чітко видно нашу гріховність

Анна Грем-Лотц, дочка всесвітньо відомого проповідника Біллі Грема, розповіла історію зі свого дитинства. Її батько часто виступав на телебаченні і, як правило, це відбувалося в студіях телекомпаній. Одного разу зйомки інтерв’ю були заплановані прямо в будинку сім’ї Грем. Це була дуже відповідальна подія, тому що інтерв’ю дивитимуться мільйони глядачів. Разом з матір’ю Анна почала ретельно прибирати увесь будинок. Вони забрали всі зайві предмети з кімнати і розставили меблі так, щоби вона гарно виглядала в кадрі. Найбільше зусиль вони вклали у прибирання килима і витирання пилу, ретельно протерли всі меблі. Майже цілий день клопіткої праці, і кімната, здається, була готова до зйомок. За кілька годин до інтерв’ю до них приїхала команда телеканалу. Вони розклали все обладнання і розставили великі освітлювальні ліхтарі. Поставили камери та мікрофони. Оператори включили освітлення, і в світлі ліхтарів Анна Грем по-новому побачила свою кімнату. Їй стало дуже соромно!

ПИТАННЯ: Як ви думає, що сталося?

Яскраве світло ліхтарів виявило місця з пилом на шафі та на полицях, які не були помітні при звичайному денному світлі. У сліпучому освітленні кімната вже не здавалася такою чистою! Анні та її мамі було дуже неприємно це бачити. Пізніше вона розповідає, як протягом усієї телепередачі вони відчували себе ніяково через безлад, який проявився. Приклад Анни Грем добре ілюструє взаємини з Богом. Бог відкривається нам у Біблії як Світло:

«А це звістка, що ми її чули від Нього і звіщаємо вам: Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!» (1 Ів. 1:5).

Навіть на яскравому cонці є плями, але в Бога «немає жодної темряви», в Ньому немає ніяких плям! Апостол Іван наводить образ яскравого світла, щоби описати абсолютну святість Бога. До того, як людина зустрічається з Богом, вона живе «у темряві». Живе життям, не помічаючи своїх гріхів. Вона живе, як всі, і грішить, як всі. Час від часу совість говорить людині про це, але загалом це схоже на прибирання у темній кімнаті. Коли людина вірою приймає Бога у своє серце, в неї проливається яскраве Боже світло, яке виявляє всі гріхи! Людині стає соромно, і нерідко по щоках грішника, що кається, течуть сльози покаяння.

Але ось що ще цікаво у Божому світлі: воно не просто освітлює життя один раз, воно стає все яскравішим і яскравішим у християнах з плином часу. Немов би оператори роблять яскравість ліхтарів все більшою і більшою.
При такому освітленні, яке збільшується, пил став би помітним і під шафою, і навіть далеко під диваном! Але наскільки яскравим може бути це світло? У посланні до Тимофія воно назване «неприступним» для людини:

«…Єдиний, що має безсмертя, і живе в неприступному світлі, Якого не бачив ніхто із людей, ані бачити не може. Честь Йому й вічна влада, амінь!» (1 Тим. 6:16).

Неприступне яскраве світло – мова йде навіть не про світло прожекторів. Можливо, тут більше підходить приклад сліпучого світла електрозварки. Люди не можуть дивитися на нього без захисних окулярів, інакше вони осліпнуть і отримають опіки. Боже світло в людині спалахує не відразу, а поступово. Тому християнське життя назване процесом «освячення», тобто людина все більше відділяється для Бога, позбавляючись від гріхів. Соломон говорить, що життя праведника схоже на світанок:

«Дорога ж праведних, як світло зірниці, що світить дедалі ясніше, поки день не стане повний» (Пр. 4:18, Хом.).

У міру зростання дружби з Богом і наближення до Нього, Його світло в нас стає все яскравішим і яскравішим. Нам відкривається все більша кількість гріхів, від яких слід позбутися. Так буде відбуватися до того моменту, поки нарешті у вічності ми не станемо з Ним лицем до лиця.

МОЛИТВА: поклоніться Богу, роздумуючи про яскраве світло Його святості. Подякуйте за Ісуса Христа, який став для нас «захисними окулярами», і за те, що Боже світло стає в нас все яскравішим і яскравішим.

Схожі публікації

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«А це звістка, що ми її чули від Нього і звіщаємо вам: Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!» 1 Ів. 1:5.
Категорія: Я
Синоніми:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі

Невимовний Бог