Page background image

М’якосердний Бог

Сила не заважає Богу ставитися до тебе з ніжністю

Посеред саду росте висока троянда. Вона просто чудова! Час від часу, коли подує легкий вітерець, ви можете вловити у повітрі тонкі нотки її ніжного аромату…

ПИТАННЯ: Як виглядає ця квітка, якщо на неї подивитися очима черв’яка?

Давайте спробуємо взяти у нього інтерв’ю. Черв’як сказав би напевно щось таке: «Ну, це рослина із твердим корінням, жорстким стеблом і небезпечними гострими шипами. А десь там, високо під небом, видніється щось рожеве…»

ПИТАННЯ: А якими словами цю квітку описав би метелик?

Можливо, такими: «Це чудовий бутон із найніжнішим ароматом та солодким нектаром!» І черв’як, і метелик бачать одну й ту саму троянду, але кожен зі свого боку. Порізно їхні погляди не дають нам повної картини про квітку. Лише слухаючи їх разом, ми можемо її отримати.

У подібний спосіб нам необхідно дивитися і на Бога. Старий Заповіт відкриває Його з одного боку, Новий Заповіт з іншого. Нам потрібно вивчати Біблію повністю, щоб знати про Бога все необхідне.

У Старому Заповіті нам відкривається Божа сила та могутність. Аж 284 рази Господь названий як «Бог Саваот», що в перекладі означає «Бог військ»!

На івриті слово «м’який» звучить як «рах», і може іноді перекладатися як «лагідний» (див. Пр. 15:1), «ніжно любимий» (див. Пр. 4:3, Хом.), той, хто «мліє серцем» (див. 5 М. 20:8, Хом.), або «малосильний», тому не дивно, що у Старому Заповіті Бог військ жодного разу не назвав Себе цим словом!

ВИСНОВОК №1: У першій частині Біблії Бог більшою мірою відкриває нам Свою силу та могутність. Ви теж подумали про колюче могутнє стебло троянди?

Але щось дивовижне відбувається у Новому Заповіті… До уявлення про Бога додаються фарби ніжних тонів! Наш Господь Ісус Христос називає Себе тихим і серцем покірливим:

«…Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм» (Мт. 11:29).

Грецьке слово «тихий» (праос) можна перекласти як «лагідний, спокійний, стриманий, ніжний, м’який, ласкавий». Ці слова Господь Ісус сказав про Себе! А в словах із 1 Сол. 5:19, де сказано: «Духа не вгашайте!», нам відкривається ніжність Бога Духа Святого. Адже так можна сказати тільки про Когось ніжного!

ВИСНОВОК №2: Новий Заповіт додає до образу Бога військ (гострих шипів) образ смиренного Христа (ніжного бутона). Наш Бог – сильний і ніжний, справедливий і водночас люблячий. Він – Лев, і Він же – Ягня. І таким Він є і був завжди!

«…провадить покірних у правді, і лагідних навчає дороги Своєї!» (Пс. 24:9).

МОЛИТВА: подякуйте Богу за Біблію, яка нам відкриває Бога повністю. Поклоніться Господу за Його справедливість і за Його ніжність до нас.

* * *

ПРИМІТКА: можна попросити дітей закрити очі та прочитати їм вголос спочатку думки черв’яка. Нехай вони подумають і уявлять, про що він говорить. Потім думки метелика. Скажіть, що вони обидва говорять про одне й те саме. Нехай діти вгадають, про що йде мова.

Якщо діти маленькі, можете розповісти їм ось цю притчу: «Одного разу прийшов в одне село подорожній. І залишився там жити. Мудрий був чоловік. Людей любив, а особливо дітей. Він був майстер на всі руки! Такі іграшки майстрував, що всі дивувалися. Одне тільки було дивним – іграшки він робив дуже крихкі. Буває, подарує іграшку комусь, дитина радіє, а потім ненавмисно раз, і зламається іграшка. Плаче дитина, а мудрець бере і нову іграшку йому майструє. Та тільки не міцну, а ще більш крихку! Питають мудреця батьки:

–Що ж ти, чоловіче добрий, такі ламкі подарунки дітям нашим робиш? Адже ти любиш їх, як рідних! Намагаються вони грати акуратно, а подарунки ламаються. Одні сльози потім!

Посміхнувся мудрець і сказав:

–Час минає швидко. Виростуть дітки ваші, і одного разу хтось подарує вашому сину або доньці своє серце. А воно завжди таке крихке! Тому я думаю, що мої іграшки навчать їх дбайливо ставитися до цього безцінного дару!»

В Біблії так сказано про Бога:

«…провадить покірних у правді, і лагідних навчає дороги Своєї!» (Пс. 24:9).

Бог дбайливо і ніжно ставиться до нас. Він навчає і нас так само ставитися один до одного.

Схожі публікації

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«...Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм» Мт. 11:29.
Категорія: Ь
Біблійний текст:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі