Page background image

Гучний

Бог говорить – все тремтить

Мамин голос. Голос коханої людини. Голос начальника. Голос друга. Кожний із голосів викликає у нас певні спогади. Близьких людей ми впізнаємо по голосу. Іноді він говорить нам про характер самої людини: грубий голос, ніжний голос.

ПИТАННЯ: Як ви думаєте, а який голос у Бога?

В Біблії є пісня, Псалом 28, головною темою якого є голос Бога. Ось що ми дізнаємось із цього поетичного уривка:

«Голос Господній над водами, Бог слави гримить, Господь над великими водами! Голос Господній із силою, голос Господній з величністю. Голос Господній ламає кедрини, голос Господній трощить кедрини ливанські» (Пс. 28:3-5).

Щоб краще уявити міць Божого голосу, уточнимо, що ливанський кедр – це могутнє дерево висотою 40–50 метрів (це цілих три п’ятиповерхових будинки) і діаметром стовбура до 2,5 метрів (обійняти таке дерево можуть троє дорослих людей). За словами псалмоспівця, Господь Своїм голосом трощить такі кедри, немов тріски!

«Він примусить скакати Ливан як теля, та Сиріон, мов молоду антилопу. Голос Господній викрешує полум’я огняне, голос Господній пустиню тремтіти примушує, Господь чинить пустелю Кадеша тремтячою» (Пс. 28:6-8).

Слова «Голос Господній викрешує полум’я огняне» – це образ сильної грози. Далі сказано, що він «чинить пустелю Кадеша тремтячою». Можливо тут описаний ураганний вітер, що дме з гір, які знаходяться на півночі, у місцевості Кадеш (на Півдні), де він здіймає піски і приводить в рух піщані дюни, створюючи враження, ніби пустеля здригається.

«Голос Господній дуби перевертає й обдирає в лісах кору. А в Його храмі усе каже «Слава!» (Пс. 28:9).

Деревина дуба відрізняється міцністю, дуб неможливо зігнути так, як наприклад, березу або сосну. У цих словах видно образ сильного ураганного вітру, який зриває листя з дерев і гне дуби. Подібне явище в природі відбувається тільки при сильному штормовому вітрі, що рухається зі швидкістю не менше
17 метрів за секунду! За словами автора псалма, голос Бога настільки гучний, що породжує потужний ураганний вітер!

ПИТАННЯ: Голос Бога, який він – низький чи високий?

На сторінках Біблії ми кілька разів читаємо історії, в яких Бог звертається до людей «акустично», тобто словами, які вони чули. Очевидці, які чули голос Всевишнього, свідчили, що Його голос був схожий на грім. (Див. 5 М. 5:22[1]; Йов. 37:2[2], 38:1[3]; Йоіл 3:16[4]; Ів. 12:29[5]). Що це означає? Середня частота чоловічого голосу – 145 Гц, дитячого – майже вполовину вище (240 Гц). Саме з цієї причини їхні високі голоси дорослим людям на слух здаються «дитячими». Частота гуркоту грому – 60 Гц, що практично в два рази нижче чоловічого голосу. Схожа пропорція. Що з цього випливає? А те, що публічна молитва пастора, сказана серйозним чоловічим басом, для Божого слуху звучить… «дитячим» голосом. Ким би не була людина, вона завжди залишається для Бога дитиною, і не дивно, що її голос для небес також звучить «по-дитячому»!

ІЛЮСТРАЦІЯ: Після спільного прочитання Псалма 28 можете прочитати вірш Джона Пайпера, який пережив ураган у 1995 році:

Бог гуляв по пляжу –
наші ноги і обличчя не могли винести пісок,
який колов і бив їх.
Бог вийшов на берег –
захиталися пальми, розкидаючи гілки Йому під ноги.
Бог увійшов в місто –
магнолії, сосни і дуби, які сто років тягнулися до Бога,
падали на землю перед Ним.
Бог стояв і дихав,
тоді як ми в темній, закритій коморі боялися
побачити Його славу.[6]

МОЛИТВА: поклоніться великому и гучному Господу, роздумуючи про Його голос. Подякуйте Йому за те, що сьогодні Він вважає за краще говорити до нас через Біблію в тиші нашого серця.

_________________
[1] «Слова сии изрек Господь ко всему собранию вашему на горе из среды огня, облака и мрака громогласно, и более не говорил, и написал их на двух каменных скрижалях, и дал их мне» (Втор.5:22)
[2] «Слушайте, слушайте голос Его и гром, исходящий из уст Его.» (Иов.37:2)
[3] «Господь отвечал Иову из бури и сказал» (Иов.38:1)
[4] «И возгремит Господь с Сиона, и даст глас Свой из Иерусалима; содрогнутся небо и земля…» (Иоил.3:16)
[5] «Народ, который там стоял и слышал, говорил, что это гром, некоторые утверждали, что это ангел говорил с Ним.» (Иоан.12:29)
[6] «Видя и наслаждаясь Иисусом Христом», Джон Пайпер

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Категорія: Г

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі