Page background image

Дорогоцінність

Бог цінний для тебе настільки, наскільки ти цінуєш часом із Ним

Час від часу на шпальтах газет ми читаємо про те, що люди готові заплатити великі гроші за цінні для них речі. Одного разу хтось купив найдорожчий алмаз у світі…

ПИТАННЯ: Як ви думаєте, скільки за нього заплатили?

У травні 2016 року канадська гірничодобувна компанія Lucara Diamond Corporation продала величезний алмаз «Сузір’я» за 63 мільйони доларів. Це найвища ціна, яку коли-небудь заплатили за необроблений коштовний камінь.

Для порівняння: середній магазин іграшок коштує 65 тис. доларів, це означає, що за цей алмаз можна купити майже 1000 таких магазинів!

З алмазом все зрозуміло – це дорогоцінний камінь, але є воістину «дивні» покупки. Одна людина купила за великі гроші фотографію річки.

ПИТАННЯ: Як ви думаєте, скільки покупець заплатив за цю світлину?

На найдорожчій фотографії у світі зображена німецька річка Рейн. Автором став художник зі світовою популярністю Андреас Гурські. Цю фотографію продали 8 листопада 2012 року з аукціону за 4 мільйони 300 тисяч доларів.

Для порівняння: дорогий планшет iPad коштує близько 600 доларів, за ці гроші можна купити 7000 таких планшетів для дітей, а це аж п’ять міських шкіл!

Про що свідчать ці історії? Про те, що люди платять лише за щось цінне для них. У Біблії сказано, що коштовністю християн є Сам Христос:

«Отож бо, для вас, хто вірує, Він коштовність…» (1 Пт. 2:7).

ПИТАННЯ: Чому Христос є такою великою цінністю для християн?

По-перше, тому що вони люблять Його, а той, кого ти любиш, стає головнішим за все.

По-друге, час з Ісусом важливий, оскільки земля і все, що на ній, одного дня згорять (навіть всі магазини іграшок), але тільки взаємини з Ісусом залишаться на всю вічність.

ПИТАННЯ: Як мені сьогодні дізнатися, цінний для мене Бог чи ні?

Юда зрадив Христа за тридцять монет. Це була його ціна для Христа. Кожний з нас «оцінює» Його по-своєму. По-перше, якщо Ісус для тебе цінний, ти знайдеш час для спілкування з Ним (в молитві і читанні Біблії). Знайдеш, навіть якщо дуже зайнятий, і ніщо не зможе тобі завадити. По-друге, цей принцип працює і навпаки. Якщо ти мало спілкуєшся з Богом, значить визнай, що ти мало цінуєш Його. Кількість часу в спілкуванні з Богом і служіння Йому чесно показує нам, цінуємо ми Бога чи ні.

ІЛЮСТРАЦІЯ: Можна розповісти історію про цінності:

Місто Помпеї було зруйноване у 79 році під час виверження вулкану Везувій. Під час археологічних розкопок у 1861 році в застиглому шарі попелу були знайдені останки безлічі людей. Скам’янілий попіл чітко зберіг останні миті життя міщан. В одній з кімнат під час розкопок був виявлений добре збережений кістяк жінки. Найімовірніше, це була господиня будинку. Вмираючи, вона подумала, що врятує свою улюблену скриньку з коштовностями. Вона міцно затиснула її у своїй руці. Навколо неї також були розсипані золоті сережки, браслети і намиста.

Все, що ця жінка вважала цінним, так і не допомогло їй в останні хвилини життя! Також серед розкопок були знайдені силуети людей, які загинули, обіймаючи один одного.[1]

ІЛЮСТРАЦІЯ (ДЛЯ ПІДЛІТКІВ): Уявіть, що ви йдете по вулиці і бачите загублену кимось копійку. Вона лежить на брудному асфальті, прямо посеред площі. Лежить у всіх на виду, яскраво відблискуючи в променях сонця.

ПИТАННЯ: Що ви будете робити?

Швидше за все, ви пройдете повз, адже ваші внутрішні «терези цінностей» показують недостатню вагу. За мить на одну їхню чашу ми образно кладемо копійку, а на іншу відразу декілька факторів: думка оточуючих, зусилля для того, щоби зупинитися і нагнутися (адже ми поспішаємо), думки про забруднені руки і так далі. В результаті внутрішні терези виносять «свій вердикт», і ми просто проходимо повз. Лише одиниці людей, в чиїх очах копійка має цінність, зупиняться і піднімуть її.

Повернімося до тих, хто пройшов повз. Крокує ця людина далі, а перед нею на землі лежить вже не копійка, а паперова купюра. У цей момент відбувається щось дивовижне! Невідомо звідки з’являються і сили, і бадьорість, і ентузіазм, аби зупинитися та нагнутися за нею, думка оточуючих раптом стає менш важливою, а якщо це валютна банкнота, то навіть і радикуліт вже не є проблемою, тим більше брудний асфальт або калюжа!

Можливо, ви посміхнулися, але ж насправді саме цінності визначаютьнашу поведінку. Якщо Бог для вас цінний, щоденний розпорядок дня сам розповість про це вашим друзям.

МОЛИТВА: поклоніться Богу, розмірковуючи про Його цінність у вашому житті. Подякуйте Йому за найцінніше, що є у християнському житті – Господа Ісуса та особисті взаємини з Ним.

_____________
[1] Використаний матеріал з книги Eugene J. Dwyer. Pompeii’s Living Statues: Ancient Roman Lives Stolen from Death

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Категорія: Д
Біблійний текст:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі