Header background image

Їжа (духовна)

Ісус – щоденна манна для душі

За Ісусом Христом ходило багато людей. Одні бажали зцілення від своїх хвороб, інші – аби Він нагодував їх хлібом. У яке би місто не заходив Ісус – великі юрби народу збиралися навколо Нього. Усім подобалося слухати науку Христа, особливо коли Він розповідав історії та притчі. Одного разу Ісус нагодував кілька тисяч людей хлібом та рибою, і сказав такі дивні слова, що багато хто з них засмутилися. Такого вони ще не чули! Після цих слів вони навіть перестали ходити за Христом. Апостол Іван пише про це так:

«Від того часу численні з-поміж його учнів відступилися від Нього і більше з ним не ходили» (Ів. 6:66, Хом.).

Тут сказано, що від Ісуса відійшли не просто якісь чужі люди «з натовпу», а Його учні! Що ж такого дивного сказав Ісус, що це так їх приголомшило?

ПИТАННЯ: Як ви думаєте, що сказав Ісус, що люди так засмутилися?

Христос промовив те, що не казав ще ніколи жоден вчитель. Для учнів того часу Його слова прозвучали дуже незвично:

«Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки. І хліб, що його я дам, це – тіло моє за життя світу» (Ів. 6:51, Хом.).

Ісус назвав Себе хлібом, який людині треба їсти. Мабуть деякі думали про себе: «Ми знаємо, що хліб можна їсти, але хто може їсти Ісуса? Як можливо їсти Його тіло?» Вони розуміли важливість хліба, але не розуміли, що мова йде про хліб духовний!

Ісус назвав Себе живим хлібом, якій зійшов з небес. Саме так євреї говорили про манну небесну. Цю історію пам’ятав кожен єврей. У далеку давнину на поля випала незрозуміла біла крупа, люди питали один одного: «Ман зе?», що у перекладі нашою мовою означає: «Що це?» Життя євреїв у пустелі щоденно залежало від манни з неба, яку Бог посилав їм день за днем. Споживання «їжі з небес» давало людям сили у цій місцевості.

Що Ісус мав на увазі, говорячи, що ми маємо щодня споживати Його, як їжу? З одного боку, мова йде про причастя, коли ми споживаємо хліб та вино, – це нагадує нам про жертву Ісуса. З іншого – ми маємо «споживати» Ісуса щодня. Яким чином? Пам’ятаєте, що означає слово «манна»? В його основі лежить запитання. «Споживати» Ісуса, як духовний хліб – це щодня читати Новий Заповіт, запитуючи Його: «Хто Ти?» Це хороше запитання допомагає нам пізнавати більше про Нього. Хто звик до Христа і перестає Його питати, той перестає Його «споживати». Голодна людина потребує їжі. Так само й духовна людина щоденно шукає спілкування з Ісусом.

МОЛИТВА: поклоніться Богу, розмірковуючи про Його необхідність у вашому житті. Подякуйте Йому за можливість щодня читати Його Слово та насичувати свою душу духовним хлібом через спілкування з Христом.

editor
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки. І хліб, що його я дам, це - тіло моє за життя світу» Ів. 6:51, Хом..
Категорія: Ї
Біблійний текст:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі