Header background image

Ґазда

Бог добре піклується про землю. Він попіклується і про тебе!

Слово «ґазда» походить від угорського «gazda» і перекладається як «хазяїн», «володар». Таким словом називають справжнього господаря. У Книзі рекордів Гіннеса можна прочитати про багато людських досягнень. Цікаво, що там є інформація і про найбільші господарства на планеті Земля. Наприклад, є зафіксований рекорд про найбільше поле, засаджене пшеницею.

ПИТАННЯ: Як ви думаєте, наскільки велике це поле?

Найбільше обгороджене поле, розміром у 14160 гектарів, було засіяне пшеницею у 1951 році. Воно розташоване на північному заході від міста Летбридж, що у Канаді[1]. Аби чіткіше уявити собі розмір цієї ділянки, порівняймо його із великим футбольним полем. Це поле пшениці настільки велике, що вміщає у собі цілих 19 тисяч футбольних полів[2]. Якщо їх розташувати одне за одним, то аби перейти їх всі з одного кінця в інший у довжину, потрібно буде йти пішки 15 днів і ночей без перерви! Уявіть собі скільки праці потрібно, аби обробити таку величезну ділянку.

Але поговорімо про ще більш видатного Господаря. Його поле набагато більше, аніж те, що у Канаді. Його поле – уся планета Земля разом з усіма тваринами, які на ній живуть! Він є Господарем і океанів із безліччю підводних тварин і рослин. Гори також у Його розпорядженні. Все на землі належить Йому. Найвидатніший Ґазда у всесвіті – то Господь Бог.

Саме про це і розповідає нам Псалом 103 (104). Ця пісня – чудовий поетичний опис Божої турботи про Своє творіння. Псалом розпочинається із розповіді про Бога як про величного Архітектора світу (вірші 1-6). Зміцнивши землю на твердій основі (в. 5), Господь покриває її морями (в. 6), але встановлює кордони для океанів (в. 9). Від цих величних споглядань автор переходить до більш детального опису батьківського піклування про творіння (в. 10 і далі). Дієслова в теперішньому часі підкреслюють невпинне Боже збереження і турботу про всесвіт.

  • Бог посилає струмки у долини, щоби освіжити творіння вологою (в. 10-12).
  • Бог поливає пагорби, щоби зробити землю плодоносною (в. 13).
  • Бог вирощує траву, щоби паслися тварини, росли овочі та фрукти для харчування і задоволення людей (в. 14-15).
  • Бог насаджує дерева, щоби у них гніздилися птахи (в. 16-17).
  • Бог призначив часи і періоди для сонця та місяця (в. 19).
  • Бог посилає темряву і керує часом (в. 20).
  • Бог годує усіх тварин на землі (в. 21, 27-28).
  • Бог дає і забирає життя у всього живого (в. 29-30).

Цей Псалом змальовує Бога як найвидатнішого Господаря, який має таке велике господарство![3] У Новому Заповіті Ісус Христос також підкреслював цю характеристику Свого Батька:

«Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші?» (Мт. 6:26, Хом.).

Ісус звертає увагу на дуже важливу річ про Свого турботливого Небесного Батька. Якщо Він так ретельно турбується про земних тварин, то тим більше Він потурбується про нас – людей! Ми можемо впевнено покладатися на Його допомогу.

МОЛИТВА: поклоніться Богу, розмірковуючи про Його догляд за нашою планетою. Уявіть собі, яку безмежну роботу Він робить, забезпечуючи тварин харчуванням у морях та океанах. Подякуйте Йому за те, що Він також піклується і про вас.

______________________
[1] Джерело: www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-wheat-field-sown
[2] Обчислення: 141,6 кв. км / 7425 кв. м (середня площа великого футбольного поля) = 19 070 футбольних полів.
[3] Використано: Талберт Л. Не випадково. Навчаючись довіряти всевладному Богу.

editor
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші?» Мт. 6:26, Хом..
Категорія: Ґ
Біблійний текст:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі