Page background image

Ювелір

Випробуваннями Бог готує тебе до вічності

Я люблю пригодницькі фільми. Пам’ятаю, як в одній зі стрічок про ковбоїв головному герою дали золоту монету, і він спробував її на зуб.

ПИТАННЯ: Яким чином «на зуб» можна визначити якість золота?!

Мені завжди це було цікаво. Вгадайте, що я зробив зі своєю золотою обручкою, як тільки отримав її у ювелірному магазині? Так, я спробував її на зуб! Вона була дуже твердою, і я нічого не зрозумів. Тоді я ще не знав, що чисте золото, або як ще кажуть «золото 999 проби», м’яке. А моя обручка тверда, тому що містить багато домішок срібла і міді (585 проба означає, що в ньому тільки 58,5% золота). Для того, щоби із золота з домішками отримати чисте золото, його потрібно очистити.

ПИТАННЯ: Як очищується золото?

У дитинстві ми плавили свинець. Брали пластинки цього матеріалу із автомобільних акумуляторів та кришили їх на звичайну ложку. Потім нагрівали її на багатті, спостерігаючи, як пластинки розплавляються у сріблясту рідину. Найчастіше на дзеркальній поверхні свинцю утворювалася плівка із брудних часток і шлаків, яку ми акуратно змітали травичкою. Так ми очищали свинець від домішок. Довгий час я думав, що золото очищується так само. Але це зовсім не так!

А як же? Сьогодні воно очищується від домішок парами хлору, однак у давнину використовувався інший спосіб. А саме – нагрівали у спеціальному глечику із пористої глини, який називали «купіль», звідси і назва способу очищення – купелювання. Ювелір брав неочищене золото і кидав його у купіль. Потім туди він також додавав шматки свинцю, невелику кількість солі, олова та ячмінних висівок. Після цього майстер запечатував цей глечик глиною і ставив у піч на п’ять діб.

При окислювальному плавленні свинець забирав у себе всі домішки, а потім вбирався у пористі стінки посудини. Золото, як і інші благородні метали, не вбирається. Коли ювелір діставав глечик з печі і відкривав, то на дні
виблискувала кулька найчистішого золота!

В Біблії ми читаємо, що Бог також є Ювеліром:

«…сяде топити та чистити срібло, і очистить синів Левія, і їх перечистить, як золото й срібло, і будуть для Господа жертву приносити в правді» (Мал. 3:3).

Віра Ізраїлю була забруднена гріховними домішками, і тому Бог через випробування взявся очищати її. У попередньому вірші Господь названий вогнем, що розплавляє, та лугом, що очищує (див. Мал. 3:2). І Бог сьогодні Той Самий! Він поводить Себе з нами як Ювелір, допускаючи різні випробування у житті, аби очищувати нашу віру:

«Тіштеся з того, засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями, щоб досвідчення вашої віри було дорогоцінніше за золото, яке гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь, і славу при з’явленні Ісуса Христа» (1 Пет. 1:6, 7).

Випробування – це коли нас обманюють або ображають. Випробування – це коли у нас вкрали речі або коли ми захворіли.

Тепер ви розумієте чому у нашому житті деколи буває неприємне «олово» випробувань? Все це Бог-Ювелір тримає під Своїм контролем і допускає, аби навчити нас більше довіряти Йому. Господь бажає, щоби в день з’явлення Ісуса Христа наша віра була міцною і, подібно до чистого золота, принесла нам похвалу, славу і честь!

МОЛИТВА: Поклоніться разом Богу-Ювеліру, який очищує нас через різноманітні випробовування та готує до другого приходу Ісуса Христа.

ПРИМІТКА: Протягом роздумів про Бога-Ювеліра ви можете розповісти про купелювання або ж використати приклад описаний нижче.

«Одного разу не так давно декілька жінок зустрілися в одному місті для розбору та роздумів над Біблією. Читаючи третій розділ Малахії, вони натрапили на цікавий вислів у третьому вірші: «І Він сяде топити та чистити срібло».

Одна жінка висловила свою думку, що цей вірш говорить про освячення, яке виробляє в нас благодать Христа. Потім вона вирішила сходити у майстерню із обробки срібла, щоби потім розповісти іншим, що скаже майстер. Не розкриваючи мети свого візиту, жінка попросила його розповісти, як відбувається процес очищення срібла, що він і зробив.

«Даруйте, – сказала вона, – ви що ось так постійно сидите і дивитеся, як срібло очищується?» «Звичайно, – відповів майстер. – Мені потрібно пильно спостерігати за піччю, інакше якщо срібло під час очищення перетримати хоча би на один градус, це відіб’ється на його якості».

Жінка відразу ж зрозуміла, наскільки прекрасні та втішні слова: «І Він сяде топити та чистити срібло». Бог вважає, що віруючі повинні проходити через вогонь. Його око пильно спостерігає за тим, як протікає процес очищення, і Він мудро та з любов’ю піклується лише про благо Своїх дітей. Випробування не приходять у наше життя без причини, бо «вам і волосся все на голові пораховано» (Мт. 10:30).

Коли жінка зібралася йти, майстер покликав її і сказав, що забув дещо. А саме, що процес очищення можна вважати завершеним тоді, коли плавильник бачить у сріблі своє відображення. Який прекрасний приклад! Коли Христос побачить Свій образ у Своїх людях, процес очищення буде завершений»[1].

_____________
[1] Вогонь Плавильника. З курсу Один на один з Богом. С. 117-118

abc
Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

«...сяде топити та чистити срібло, і очистить синів Левія, і їх перечистить, як золото й срібло, і будуть для Господа жертву приносити в правді» Мал. 3:3.
Категорія: Ю
Біблійний текст:

Ресурси по темі
поклоніння

Ресурси для сімейного поклоніння

Далі

Галерея Божих якостей та характеристик

Далі

Невимовний Бог